Leverbot in kaart gebracht

Uit V-focus nummer 3 - juni 2015 - Jan Verkaik Cynthia Verwer Aan dit project werkten mee: Francesca Neijenhuis Jan-Paul Wagenaar Gidi Smolders Bart van der Hoog Ekoland - Onderzoek

Leverbotinfecties zijn in toenemende mate een knelpunt bij melkgevende koeien die weiden of vers gras op stal gevoerd krijgen. Leverbotinfecties brengen verliezen met zich mee die onderschat worden, zoals verminderde groei van jongvee, verminderde weerstand, verminderde melkproductie en afkeuring van levers van geslachte dieren.

De mogelijkheden om leverbot te bestrijden zijn beperkt. Vanwege de kans op residuen in melk voor humane consumptie, zijn er geen chemische middelen meer toegestaan om melkvee te behandelen, ook niet in de droogstand. In het geval van serieuze problemen kan de veearts een ontheffing verlenen (Cascade-regeling). Tegen middelen die bij jongvee en schapen gebruikt mogen worden, komt in toenemende mate resistentie voor, waardoor bestrijding niet meer effectief is. De omstandigheden voor de leverbotslak worden daaren­tegen, onder andere door vernatting, gunstiger.

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis V-focus-account ❯❯
Inloggen met uw V-focus-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Delen via: