Ierland en Frankrijk: wat doen ze er anders?

Uit V-focus nummer 4 - augustus 2011 - Frans Aarts en Michel de Haan - Onderzoek

In het Europese project Dairyman (www.interregdairyman.eu) werken belangrijke melkveegebieden in Noordwest-Europa samen aan de gewenste ontwikkeling van hun melkveebedrijven. Dit gebeurt op een vergelijkbare manier als in het mineralenproject Koeien & Kansen. Door deze samenwerking komt extra kennis­ beschikbaar en is vergelijking mogelijk, wat leerzaam is. Wat doen ze in het buitenland anders dan wij en waarom? Een kijkje op het melkveebedrijf in Ierland en West-Frankrijk.

De bedrijfsstrategie van de Ierse melkveehouder is simpel: de uitvoering ervan eist vakmanschap. De grond bestaat uit veen of klei, het regent veel en regelmatig en ook de temperatuur zorgt ervoor dat gras er uitstekend groeit. De koe moet dat gras oogsten en omzetten in melk. Een belangrijk kengetal voor de Ierse melkveehouder is de beweidbare bedrijfsoppervlakte (milking platform), wat wij zo ongeveer aanduiden als huis­kavel; de rest van zijn grond vindt hij veel minder belangrijk omdat die slech...

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis V-focus-account ❯❯
Inloggen met uw V-focus-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Delen via: