Bacteriën en schimmels op melkveebedrijf in beeld

Uit V-focus nummer 5 - september 2020 - Nick van Eekeren, Maaike van Agtmaal, Monique Bestman, Sofia Gomes, Peter van Bodegom, Nadejda A Soudzilovskaia, Elza Duijm, Arjen Speksnijder - Onderzoek en Beleid

De samenstelling van de bacterie- en schimmelgemeenschap als geheel is specifiek voor elk onderdeel van de kringloop op een melkveebedrijf. Dat laat een verkennend onderzoek gefinancierd door de Triodos Foundation zien. Zo is de bacterie- en schimmelgemeenschap in de bodem heel anders dan die in de mest. In de mest en melk was er een verschil te zien tussen gangbare en biologische bedrijven.

Bacteriën en schimmels zijn onderdeel van verschillende processen op een melkveebedrijf; bijvoorbeeld in de bodem voor mineralisatie en stikstofbinding, bij het inkuilproces, bij de fermentatie in de pens, maar ook bij de bereiding van zuivelproducten. Naast een positieve bijdrage kunnen ze ook veroorzaker zijn van ziektes en bederf. Meer inzicht in de bacterie- en schimmelgemeenschap op een melkveebedrijf geeft mogelijk aanknopingspunten voor managementmaatregelen om een optimale balans te zoeken in de bacterie- en schimmelgemeenschap, zodat de positieve eigenschappen er uitspringen. Ni...

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis V-focus-account ❯❯
Inloggen met uw V-focus-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Delen via: