De eiwittransitie grijpt me aan. Uitermate interessant vraagstuk. De grootste motivatie om dit dossier te volgen, is mijn sterke band met de veehouderij. Ik kijk dan ook naar het vraagstuk met in mijn achterhoofd de vraag hoe en waar ruimte is voor veehouderij – en dan vooral in Nederland en Europa. En hoe dichter bij…
Als je wil weten of er in de toekomst nog plek is voor het houden van vee, moet je de dialoog aangaan en niet bang zijn voor het antwoord ‘nee’. Kan voedselproductie zonder dierlijke component de wereldbevolking voldoende voorzien? Ik weet dat de mineralenbalans er heel anders uitziet als we niet alleen geen kunstmest maar ook geen mineralen van dierlijke oorsprong meer naar de bodem brengen. Ondertussen probeer ik op de hoogte te blijven van de toepassing van humaan excreet en andere reststromen die de landbouwproductie verder kunnen helpen. Daarmee help ik wellicht ook met het overbodig maken van de veehouderij.
Dierlijk eiwit waar nog amper een dier aan te pas komt, vinden we vaak een ver-van-ons-bed-show, maar in deze uitgave duiken we er nog eens in. Want ik vraag me echt af wat de beperkingen zijn van ‘gecultiveerd eiwit’. Hoe belangrijk kan het worden in de wereldvoedselvoorziening? Ik ken er zeker beperkingen van, maar ik ken ze niet goed genoeg om te stellen dat we over twintig, vijftig of honderd jaar niet het meeste dierlijke eiwit uit de kweekvleesfabriek halen.
In het omslagartikel van de nieuwste uitgave van V-focus gaat het behalve over de vrijwel onbegrensde mogelijkheden van cellulaire landbouw, ook over de noodzaak van natuurbeheer en de kringloop. Is dat waarvoor we het dier straks niet kunnen missen? Als dat zo is, haalt gekweekt dierlijk eiwit de conventionele productiewijze straks in. Dat verzwakt onze positie in maatschappelijk opzicht, politiek opzicht en zeker in het klimaatvraagstuk. De dialoog nu actief voeren en onder ogen zien dat er iets op ons afkomt, lijkt me dan ook raadzaam.
In het artikel komt onder anderen veehouder Leon Moonen aan het woord. Hij wilde cellulair vlees gaan kweken op zijn boerderij.





