EAT-Lancet Commissie 2025 heeft een update van haar rapport uit 2019 gepubliceerd met duidingen van de wereldwijde productievraag voor dierlijk eiwit, peulvruchten en groenten en fruit.
Door de voedselproductie te hervormen en ons consumptiepatroon aan te passende naar een zogenoemd ‘planeetgezond dieet’, kunnen volgens de EAT-Lancet Commissie 2025 de voedselgerelateerde klimaatuitstoot gehalveerd worden.
De nieuwe EAT-Lancet Commissie voor Gezonde, Duurzame en Rechtvaardige Voedselsystemen is samengesteld door een internationaal team van onderzoekers op het gebied van voeding, klimaat, gezondheid, economie en landbouw.
Het 2025-Eat Lancet-rapport kent een aantal updates en aanvullingen. Het is geactualiseerd en stelt de uitstoot van broeikasgassen door de voedselproductie kan halveren en een aangepast voedselpatroon jaarlijks tot 15 miljoen sterfgevallen kan voorkomen.
Volgens het rapport is voedsel de drijvende kracht is achter vijf van de zeven al overschreden planetaire grenzen. Op dit moment is slechts 30 procent van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de milieu-impact van voedsel.
Planeetgezond dieet
De Planetary Health Diet zoals aanbevolen door de Commissie betekent dat mensen wereldwijd meer volle granen, peulvruchten, fruit, groenten en noten zullen consumeren. Tegelijk moet de consumptie van dierlijke producten, met name rood vlees, omlaag.
Onderzoeker Line Gordon spreekt van een flexitarisch dieet. “Het is rijk aan plantaardige voeding, maar bevat ook beperkte hoeveelheden dierlijke producten.” Het voorgeschreven dieet is aanpasbaar aan lokale omstandigheden. Om de wereld planeetgezond te voeden moet de wereldwijde productie van peulvruchten met 190 procent zou moeten toenemen en de groenteproductie met 42 tot 48 procent. De dierlijke productie zou met 22 tot 27 procent moeten afnemen.
Bron: Stockholm Resilience Centre
Foto: Marta I. Seco via Pixabay