Algemeen

Plantaardige melkalternatieven: wat zit erin?

Een recente studie van Agroscope, het Zwitserse kennisinstituut voor landbouw en voeding, biedt inzicht in de voedingskwaliteit van plantaardige melkvervangers.

Onder leiding van Carole Liechti analyseerden onderzoekers van Agroscope 66 plantaardige melkvervangers op de Zwitserse markt. De focus lag op voedingsprofiel, samenstelling, prijs, en op de mogelijkheden voor de verbetering van deze melkvervangers door de producten te verbeteren of te herformuleren.

Bijna de helft van de onderzochte producten kreeg een nutriscore D kreeg, wat duidt op een lage voedingskwaliteit. Geen enkel product behaalde nutricore A. De onderzoekers wijzen op het hoge suikergehalte, zowel door toegevoegde suikers als door natuurlijke suikers die ontstaan bij de verwerking van zetmeelrijke ingrediënten zoals rijst en haver. Ook bleek dat bijna de helft van de producten additieven bevatte, met in totaal 51 verschillende toevoegingen zoals stabilisatoren, emulgatoren en zuurtegraadregelaars.

De analyse maakt gebruik van het in 2023 aangepaste nutriscore-algoritme, waarbij plantaardige melkvervangers niet langer als voedingsmiddel, maar als drank worden geclassificeerd. Dat leidt tot strengere drempels voor suikergehalte en een andere beoordeling van additieven. De hercategorisatie van Agroscope laat zien dat veel producten onder het nieuwe systeem slechter scoren dan voorheen.

Opvallend is de grote variatie in samenstelling tussen producten met dezelfde plantaardige bronnen als basis. Zo varieerden haverdranken sterk in suiker- en caloriegehalte, het gebruik van additieven, en het aandeel bewerkte versus onbewerkte ingrediënten.

Minder suiker, calorieën en additieven mogelijk

Voor haverdranken is een verlaging van het suikergehalte met 8 gram per 100 mililiter haalbaar, samen met een caloriereductie van 36 kilocalorieën per 100 milliliter. Bij sojadranken met toegevoegde suiker is een suikerreductie van bijna vijf gram per 100 milliliter mogelijk. Ook het gebruik van additieven kan in veel gevallen met twee tot drie worden verminderd, en het aandeel bewerkte ingrediënten kan omlaag.

Bron: Liechti, C., Mack, G., Walther, B., & Ammann, J. (2025). Transforming plant-based milk alternatives for better health. LWT – Food Science and Technology, 223, 117787. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2025.117787

Foto: Pexels, Polina Tankilevitch

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen V-Focus...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?