Klimaatdieet risico volksgezondheid

Uit V-focus nummer 5 - oktober 2019 - Geesje Rotgers - Onder de loep

Diëtist Erica Slof waarschuwt voor een te eenzijdige benadering van klimaatvriendelijk eten. Door dierlijke producten als vlees en zuivel impopulair te maken, grijpen mensen gemakkelijk naar vervangers uit de categorie ‘ultra-processed’. En juist die vergroten de kans op aandoeningen als overgewicht en diabetes.

Erica Slof is eerstelijns diëtist. Dit houdt in dat mensen door de huisarts naar haar worden doorverwezen. “Deze mensen hebben meestal diabetes, overgewicht of ondergewicht, een hoog cholesterol, darmklachten, een allergie of hoge bloeddruk.” Het doet Slof deugd dat huisartsen steeds meer kijken naar de rol van voeding in de gezondheid en zich steeds bewuster worden van het belang van leefstijl.

Komen er ook mensen op haar spreekuur die vragen om een klimaatvriendelijk dieet? Slof schudt resoluut van ‘nee’, er heeft zich in al die jaren nog niemand gemeld voor adviezen over een duurzamer eetpatroon. “Duurzaam eten is absoluut geen hulpvraag.” ...

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis V-focus-account ❯❯
Inloggen met uw V-focus-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Delen via: