Effect enten mycorrhizaschimmels op maisgroei

Uit V-focus nummer 2 - april 2019 - Maaike van Agtmaal - Onderzoek en Beleid

Mycorrhizaschimmels gaan een samenwerking met plantenwortels aan en vergroten daarmee het worteloppervlak. In ruil voor suikers van de plant nemen mycorrhiza’s stikstof, fosfor en water op, en verbeteren door middel van glomaline de bodemstructuur en daarmee de zuurstofhuishouding. Vanwege deze eigenschapen is het de vraag of het enten van mycorrhizaschimmels in Nederland een betere nutriëntenbenutting geeft of een gewas droogtetoleranter maakt. Binnen het project Vitaal Bodem- & Watersysteem gefinancierd door Waterschap de Dommel en Rabobank werd dit getest bij melkveehouders van Stichting Duinboeren.

Mycorrhizaschimmels komen overal in de bodem voor en werken al meer dan 400 miljoen jaar samen met planten De wortels van 95 procent van de planten en bomen gaan van nature een verbinding aan met deze schimmels en wisselen onder andere nutriënten uit (met name de immobiele nutriënten zoals fosfor). Mycorrhiza’s in en aan plantenwortels zijn net zo normaal als ...

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis V-focus-account ❯❯
Inloggen met uw V-focus-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Delen via: