Melken voor Morgen: Theo Nieuwenhuis, Edaphon

Theo Nieuwenhuis trapt Melken voor Morgen Rundveehouderij af, aanstaande donderdag in Kamerik bij congres locatie bij De Boerinn. Nieuwenhuis is bedrijfsbegeleider op het gebied van kringlooplandbouw en bodemprocessen. Hij gaat het hebben over het verbeteren van de bodemgezondheid met betere drijfmest.

De bodem maakt voeding voor de koe en de koe maakt voeding voor de plant. De koe heeft behoefte aan voeding met minder kalium en minder inferieure eiwitten. Dat kan worden bereikt als de plant op natuurlijke wijze groeit. Precies dit is waarom Theo Nieuwenhuis praat over kringlooplandbouw.

Inferieure eiwitten degraderen de werking van de lever en de nieren. In de jaren ’60 kon een koe per 100 milliliter urine 3.000 milligram ureum verwerken. De koe van vandaag nog maar 1.000. Teveel onbestendig eiwit en niet eiwit stikstof (NPN)  kan ze niet goed verwerken en leidt tot afscheiding ervan, dat zichtbaar wordt in problemen met (baarmoeder)slijmvliezen, uiergezondheid en klauwgezondheid.

Gezonde mest. gezondere melk

Een koe die goede mest produceert, geeft ook goede melk, Dat herken je niet aan de gehalten vet en eiwit maar wel aan andere waarden, onder andere aan die van de mineralen. De melk is gezonder en van nature langer houdbaar. Goede mest heeft een goede verhouding tussen koolstof en stikstof (C:N-verhouding). Die moet 8:1 of nog beter 10:1 zijn, maar is vaak 6:1. Mest een hoge C:N-verhouding stinkt niet en werkt sneller doordat stikstof organisch gebonden is. Gezondere melk begint met gezondere mest en gezondere mest met gezondere inputs. Dat betekent dat inputs wegvallen, onder meer kunstmest en dat verlaagt de kostprijs en verbetert dus mest en melk.

Aanmelden Melken voor Morgen

Aanstaande donderdag legt Nieuwenhuis uit hoe melkveehouders met hun bedrijfsvoering aan de gang kunnen, zodat de koe mest zal produceren die past bij de kwalificatie ‘gezond’ en laat zien hoe sterk dat verbonden is met kringlooplandbouw en andere inputs.

Aanmelden voor het evenement kan nog via www.melkenvoormorgen.nl/rundveehouderij. Vakbladabonnees van V-Focus ontvangen korting op hun ticket en kunnen het evenement kosteloos online volgen.

 

Delen via:
Meer over: Mens en mening

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *