Anne Mottet (FAO): ‘Klimaatimpact voedingsmiddelen anders beoordelen’

Van de 767 miljoen mensen die in extreme armoede leven in de wereld is ongeveer de helft veehouder of arbeider, die om in zijn levensbehoeften te voorzien vee houdt. De onterechte vergelijkingen en negatieve publiciteit over het houden van vee kunnen hun voedselonzekerheid verder vergroten. Dat stelt Anne Mottet van wereldvoedselorganisatie FAO op het internationale symposium ‘The role of ruminants in sustainabele diets’ van de Belgian Association of Meat Science and Technology (BAMST).

De uitdagingen in de wereld zijn groot en verschillen sterk per gebied. Waar obesitas en overgewicht het probleem zijn in het ene land, zijn honger en ondervoeding dat in het andere. Mottet vindt dat er anders naar voedingsmiddelen moet worden gekeken, in relatie tot de druk op het klimaat. “Wij moeten kijken naar de nutritionele waarde van voedingsmiddelen in relatie tot de klimaatimpact, in plaats van naar producten met de laagste broeikasgasuitstoot. De broeikasgasemissies variëren per product, met de hoogste waarden voor vleesproducten, kaas en vis. De voedingswaarde echter (de hoeveelheid nutriënten die deze producten leveren in de dagelijkse behoefte) zijn ook een stuk groter. Bij het relateren van de voedingswaarde aan de klimaatimpact zijn dierlijke en plantaardige producten redelijk vergelijkbaar.”

Klimaatimpact voedingsmiddelen op basis voedingswaarde

In de tabel een overzicht van voedingsmiddelen (per 100 gram product) op basis van de zogenaamde ‘Nutriënt Density to Climate Impact’ (NDCI). Hoe hoger de NDCI, hoe meer nutriënten het product levert per gram CO2-uitstoot, een hogere NDCI is dus gunstiger.

Bronnen:

  • Greenhouse gas emissions of realistic dietary choices in Denmark: the carbon footprint and nutritional value of dairy products (Food & Nutrition Research, 2010)
  • Nutrient density of beverages in relation to climate impact (Food & Nutrition Research, 2010)
  • De inleiding van Mottet (FAO) is terug te kijken op www.fil-idf.org/event/role-of-ruminants-in-sustainable-diets/

 

Delen via:
Meer over: Algemeen

1 Reactie op Anne Mottet (FAO): ‘Klimaatimpact voedingsmiddelen anders beoordelen’

  1. Henri Kerkdijk-Otten schreef:

    Volgens mij wordt de nutrientendichtheid van bonen schromelijk overschat en die van rundvlees schromelijk onderschat. Naast nutritientendichtheid is bio-beschikbaarheid/bio-opneembaarheid het meest belangrijk. Bio-opneembaarheid van nutritienten uit dierlijke voeding is veel beter dan die uit planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *